Mitos Hati Ayam! Mesti baca..

All about Me, Family & Biz

Saya secara tidak sengaja telah terjumpa kisah ini. Jadi saya nak kongsi dengan rakan-rakan yang disayangi demi kebaikan bersama. Sememangnya iron jika berlebihan dalam badan akan menjadi toxic kepada tubuh kita.

Oklah, Mari ikuti kisah ini..

Dalam subjek biologi ini saya menggalakkan pelajar saya untuk memakan hati kerana menurut sains, hati kaya dengan pelbagai khasiat seperti sumber zat besi yang sangat diperlukan oleh tubuh badan.

Saya tidak pernah membuktikan sama ada benar dakwaan sains ini tetapi itulah yang perlu saya ajarkan kerana ia terdapat di dalam sukatan pelajaran biologi dari dulu sampai sekarang. Para doktor juga telah diberikan ilmu yang sama iaitu hati sama ada hati ayam atau hati lembu mengandungi sumber zat besi yang tinggi yang sangat diperlukan tubuh.

 Namun Islam mengajarkan sesuatu yang bertentangan sama sekali dengan ilmu sains ini iaitu mafhumnya lebih kurang begini “Janganlah kamu makan organ dalaman”. Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih…

View original post 1,734 more words

Protect young children from harmful chemicals

Anda mungkin perlu baca blog ini, http://healthychild.org/blog/

 Their Mission: We are igniting a movement that inspires parents to protect young children from harmful chemicals.

That’s what did now to all my blog readers. Let’s choose a safer product in our home.

Ask EWG:How can I choose the best possible formula for my child?

Answer: Your situation isn’t unique. According to the Centers for Disease Control, most babies in the US receive some formula during their first year of life, with 70 percent of babies receiving some formula by 3 months of age. When breastfeeding isn’t an option, there are several steps you can take to make formula-feeding as healthy as possible.

The number one most important step to take when selecting a formula is to choose powdered. A toxic chemical called bisphenol A leaches from the lining of the aluminum cans that baby formula is distributed in, and liquid formulas have more BPA in the lining. Ready-to-feed liquid formula, which doesn’t get diluted at all before feeding, has the highest levels of all. Choosing powdered formula lowers your infant’s exposure to BPA through formula.

Whether they’re feeding formula or pumped breast milk, it’s important for parents to know that BPA also leaches (to a lesser degree) from polycarbonate plastic baby bottles. Avoid hard, clear plastic bottles which are sometimes marked with the number 7. Instead, choose glass bottles or bottles made from BPA-free plastic. Use a clear silicone nipple and filtered water without added fluoride. Don’t use soft plastic bottle liners, which create more waste. Warm bottles in a pan of hot water instead of in the microwave, which can heat unevenly and cause chemicals to be released into the formula.

There are many reasons why a family may rely on formula for some or all of their baby’s diet. These babies need a safe and healthy source of food, and formula should be manufactured in a way that avoids contamination with hormone disrupting chemicals. For more detailed information about bottle-feeding your baby, and to find out what action is being taken to make formula safer, visit ewg.org/babysafe

EWG’s Cancer Prevention Tips

According to a new report from the President’s Cancer Panel, environmental toxins play a significant and under-recognized role in cancer, causing “grievous harm” to untold numbers of people. EWG’s own research has found that children are born “pre-polluted” with nearly 300 industrial chemicals, pesticides and contaminants that have been found to cause cancer in lab studies or in people.

Four of every 10 Americans will be diagnosed with cancer in their lifetimes, and two of every 10 will die from it. Beyond talking to your doctor about lifestyle changes that are known to make a difference — stopping smoking, reducing drinking, losing weight, exercising and eating right — there are things you can do to reduce your risk.

Here are some simple ways you can reduce your exposure to potentially cancer-causing chemicals (click here to download the PDF):

1. Filter your tap water. Common carcinogens in tap water include arsenic, chromium, and chemical byproducts that form when water is disinfected. A simple carbon tap-mounted filter or pitcher can help reduce the levels of some of these contaminants. If your water is polluted with arsenic or chromium, a reverse osmosis filter will help. Learn about your tap water and home water filters at EWG’s National Tap Water Database.

2. Seal outdoor wooden decks and play sets. Those built before 2005 are likely coated with an arsenic pesticide that can stick to hands and clothing. Learn more from EWG.

3. Cut down on stain- and grease-proofing chemicals. “Fluorochemicals” related to Teflon and Scotchgard are used in stain repellants on carpets and couches and in greaseproof coatings for packaged and fast foods. To avoid them, avoid greasy packaged foods and say no to optional stain treatments in the home. Download EWG’s Guide to PFCs.

4. Stay safe in the sun. More than one million cases of skin cancer are diagnosed in the United States each year. To protect your skin from the sun’s cancer-causing ultraviolet (UV) radiation, seek shade, wear protective clothing and use a safe and effective sunscreen from EWG’s sunscreen database.

5. Cut down on fatty meat and high-fat dairy products. Long-lasting cancer-causing pollutants like dioxins and PCBs accumulate in the food chain and concentrate in animal fat.

6. Eat EWG’s Clean 15. Many pesticides have been linked to cancer. Eating from EWG’s Clean 15 list of the least contaminated fruits and vegetables will help cut your pesticide exposures. (And for EWG’s Dirty Dozen, buy organic.) Learn more at EWG’s Shopper’s Guide to Pesticides.

7. Cut your exposures to BPA. Bisphenol A (BPA) is a synthetic estrogen found in some hard plastic water bottles, canned infant formula, and canned foods. Some of these chemicals cause cancer in lab studies. To avoid them, eat fewer canned foods, breast feed your baby or use powdered formula, and choose water bottles free of BPA. Get EWG’s tips to avoid it.

8. Avoid carcinogens in cosmetics. Use EWG’s Skin Deep cosmetic database to find products free of chemicals known or suspected to cause cancer. When you’re shopping, don’t buy products that list ingredients with “PEG” or “-eth” in their name.

9. Read the warnings. Some products list warnings of cancer risks — read the label before you buy. Californians will see a “Proposition 65” warning label on products that contain chemicals the state has identified as cancer-causing.

Want to do more? Sign our petition demanding Congress reform our nation’s broken toxic chemicals policy.

Read EWG’s news release about the President’s Cancer Panel report.

Take care.

Are you an ignorance or concern about your health?

I like to quote this statement “Having brains, it seems, doesn’t necessarily translate into making good decisions about food and health. And yet these people should know better.

Saya belum sempat lagi nak ulas pasal artikel ini. Tetapi saya ingin kongsikan dahulu dengan anda. Adakah anda terlalu percayakan modern medication? Terus terang saya nyatakan di sini, saya tidak. It is already few years, almost 10 years saya selesaikan masalah kesihatan secara pemakanan bernutrisi tinggi tanpa perlu ubat dari Doktor and it is permanent solution and not recurring. Kerana saya memang berpegang kepada hukum” The Law of Cause and Effect. Every action (a cause) results in some reaction (an effect). Every input has an output. Hasilnya orang selalu tegur saya nampak muda dan maintain kurus, setelah memiliki 3 cahaya mata..alhamdulillah. Word of ‘jealous’ or cemburu saya selalu terima dari rakan-rakan. 10 tahun punya maintenance, but it is not too late for you to start now. Better NOW than NEVER..

Another food of thoughts, read here

Mitos Hati Ayam! Mesti baca..

Saya secara tidak sengaja telah terjumpa kisah ini. Jadi saya nak kongsi dengan rakan-rakan yang disayangi demi kebaikan bersama. Sememangnya iron jika berlebihan dalam badan akan menjadi toxic kepada tubuh kita.

Oklah, Mari ikuti kisah ini..

Dalam subjek biologi ini saya menggalakkan pelajar saya untuk memakan hati kerana menurut sains, hati kaya dengan pelbagai khasiat seperti sumber zat besi yang sangat diperlukan oleh tubuh badan.

Saya tidak pernah membuktikan sama ada benar dakwaan sains ini tetapi itulah yang perlu saya ajarkan kerana ia terdapat di dalam sukatan pelajaran biologi dari dulu sampai sekarang. Para doktor juga telah diberikan ilmu yang sama iaitu hati sama ada hati ayam atau hati lembu mengandungi sumber zat besi yang tinggi yang sangat diperlukan tubuh.

 Namun Islam mengajarkan sesuatu yang bertentangan sama sekali dengan ilmu sains ini iaitu mafhumnya lebih kurang begini “Janganlah kamu makan organ dalaman”. Walau pun Nabi berkata jangan tetapi ulamak lebih menjatuhkan hukum makhruh dalam keadaan ini dan bukan mengharamkannya. Organ dalaman adalah organ selain daging yang terkandung dalam tubuh haiwan seperti:

1. Hati
2. Jantung
3. Paru-paru
4. Perut
5. Hempedal
6. Buah pinggang
7. Jantung
8. Telur ayam yang belum keluar dari perut ayam
9. Telur ikan

Sains menggalakkan makan hati kerana khasiat zat besinya yang sangat diperlukan manusia sedangkan Islam melarang dari memakan hati ini.. Mana yang anda pilih? Sains atau pesan Nabi Muhammad SAW ini?

Kembali kepada pengalaman membesarkan anak sulung 25 tahun lalu, setelah berbagai makanan rapu (Makanan ringan atau jajan) termasuk berbagai jenama minuman bergas diberikan, sewaktu anak saya berusia 2 tahun, ia sudah menghadapi satu masalah, beliau mudah letih dan tidak bermaya. Saya dan isteri membawa anak kesayangan ke klinik di Raub Pahang. Doktor Cina di klinik ini sangat rapat dengan saya dan isteri kerana isteri doktor ini mengajar matapelajaran Biologi di sekolah yang sama dengan Isteri saya.

Setelah membuat semakan dan ujian termasuk melihat di dalam kelopak mata bahagian bawah, doktor mengatakan bahawa anak saya sudah mempunyai masalah anemia atau bahasa mudahnya kurang darah atau lebih tepatnya darah anak saya ini kekurangan sel darah merah menyebabkan warna darahnya kurang merah. Doktor menasihati kami berdua agar memberikan anak sulung kami ini makan banyak hati seperti hati ayam. Doktor juga ada memberikan supplement untuk anak kami.

Bermula dari saat ini setiap kali balik dari sekolah, sewaktu singgah di pasar Raub, saya akan membeli sekilo hati ayam untuk diberikan kepada anak disamping makanan ayah dan ibunya. Walaupun dengan supplement dan hati ayam yang diberikan, keadaan kesihatan anak saya semakin merosot. Ia semakin sangat mudah letih. Beliau hanya akan menjadi penonton apabila sepupunya bermain atau rakan-rakannya berlari berkejar-kejaran.

Perniagaan doktor ini semakin maju maklumlah saya kerap ke kliniknya boleh dikatakan setiap bulan selain dari sakit demam . Pada usia anak saya ini 4 tahun, doktor Cina ini dah surrender dan merujukkan kes anak saya ini ke Hospital Universiti Petaling Jaya. Saya dan isteri terpaksa mengambil cuti membawa anak menemui doktor pakar kanak-kanak. Anak saya diambil darahnya dan doktor minta anak saya dimasukkan ke dalam wad kanak-kanak.

Bacaan hemoglobin dalam darah anak saya cuma 4.2 sedangkan orang biasa sepatutnya dalam lingkungan 12 dan ke atas. Allah saja yang mengetahuinya azab yang kami lalui. Hasil pemeriksaan doktor, mereka mengatakan anak saya kena anemia Talesemia (umur sel darah merah pendek berbanding normal 120 hari).Saya tidak ada ilmu ketika itu tentang apa itu (Talesemia). Saya menelefon kakak ipar saya di Tapah bertanyakan apa itu Talesemia. Subhanallah, penjelasannya sangat mengerikan. Kanak-kanak penghidap talesemia selalunya meninggal dunia sebelum usia mencecah 7 tahun. Adakah saya akan kehilangan anak sulung yang dikasihi?

Sudah tidak tahu apa yang perlu dibuat, saya berkunjung ke sebuah farmasi di Kajang mencari sesuatu yang boleh saya usahakan untuk mengubati masalah anak saya. Saya ternampak sebuah ubat supplement buatan Amerika dalam bentuk cecair bernama NUTROPLEX. Saya tawakkal membelinya dan memberikan ubat ini kepada anak saya. Alhamdulillah bacaan hemoglobin anak saya meningkat sehingga ada waktunya kepada bacaan 7.

Satu perkara lain selain masalah masalah yang telah disebutkan di atas, anak saya ini kerap sekali menghadapi demam secara purata 2 kali sebulan dari usia 2 tahun sehingga berusia 13 tahun. Pendek kata,sekolah memang terpaksa selalu tidak hadir kerana demam.

Begitulah masalah yang kami hadapi membesarkan anak sulung ini sehingga berusia 13 tahun. Kerap demam dan tidak bermaya serta mudah letih. Kemuncak masalah ini ialah bila satu ketika saya mendapat panggilan telefon dari isteri mengatakan anak saya terpaksa dimasukkan ke hospital kerana demam yang serius.

Waktu ini saya sudah mula berguru dengan arwah guru saya. Segala masalah anak saya sudah sedia dalam makluman arwah guru cuma menanti saat yang sesuai sahaja untuk memberitahu kepada saya. Dalam saat kebingungan mengenangkan anak dimasukkan ke hospital kerana demam yang serius, saya menelefon arwah guru saya. Setelah saya menjelaskan cerita sebenarnya, arwah memberitahu saya agar mencari sebanyak mungkin buah delima masak di mana-mana kampung dan berikanlah makan kepada anak saya. Alhamdulillah saya berjaya mencari agak banyak juga buah delima kampung dan saya menyuapkan kepada anak saya. Alhamdulillah, selepas beberapa hari, anak saya dibenarkan keluar dari wad hospital.

  Bermula dari saat inilah saya terpaksa akur sahaja dengan apa yang disarankan oleh arwah guru saya. Sebelumnya, saya memang banyak membantah kata-kata arwah guru, maklumlah saya lulusan universiti (biologi & kimia) sedangkan arwah guru sekadar pengamal perubatan tradisional dan tok guru agama. Arwah guru saya menasihati agar :

1. Elakkan dari makan sebarang organ dalaman seperti hati dsbnya.
2. Elakkan makanan rapu seperti coklat, maggi mee, twisties,ding dang, double decker, burger, naget, sausage dan sebagainya
3. Elakkan minuman bergas
4. Elakkan jeruk-jeruk kering dan basah
5. Makan sayur-sayuran yang berzat seperti sayuran hijau dan pahit.
6. Makan buah delima
7. Makan epal hijau

Selepas tiada pilihan (doktor dan pakar sudah diusahakan) melainkan mencuba kaedah rawatan arwah guru semata-mata, akhirnya saya bersyukur kepada Allah SWT bahawa inilah kaedah yang tepat untuk merawat kes anak saya . Sejak dari saat ini, anak saya ini kelihatan semakin sihat dan segar dan akhirnya kekerapan menghidap demam pun telah menjadi sejarah. Syukur Alhamdulillah, terima kasih kepada Mu ya Allah di atas rahmatMu.

Bermula dari saat ini saya sudah berpusing 180 darjah. Saya menyumpah kepada ilmu sains yang mengajarkan bahawa makan hati boleh membawa kebaikan kepada manusia . Saya menyumpah juga kepada diri saya yang selama ini mengajarkan kepada pelajar-pelajar saya satu ilmu yang sebenarnya membawa mudharat kepada manusia. Ampunilah dosa ku ya Allah kerana mengajarkan ilmu sesat di sekolah dahulu (ilmu makan hati untuk menambah darah).

Saya yakin bahawa saranan ilmu sains bahawa memakan hati haiwan adalah baik untuk menambah darah adalah ilmu songsang yang diajarkan oleh orang Yahudi agar umat manusia menjadi tidak sihat. Orang Yahudi ini beranggapan jikalau dunia ini dipenuhi oleh orang Yahudi semata-mata, alangkah indahnya. Mereka ingin membunuh umat lain selain Yahudi secara senyap. Tanggapan saya ini adalah berdasarkan bahawa orang Yahudi ini sangat mempelajari ilmu di dalam Al Quran dan hadis cuma mereka tidak beriman sahaja. Mereka ingin menggunakan ilmu ini untuk merosakkan dan membunuh umat Islam.

Saya berkata demikian kerana ilmu sains dari barat mengajarkan untuk memakan hati sedangkan orang Yahudi , Amerika dan England tidak makan hati. Mereka juga tidak makan kepala ikan seperti disarankan Nabi sedangkan orang Melayu Islam di Malaysia makan hati dan kepala ikan. Memakan hati bukan sekadar tidak membantu meningkatkan paras hemoglobin darah malahan memakannya akan mengundang pelbagai mudharat lain yang Allah dan RasulNya saja yang mengetahui dengan tepat. Pengalaman anak saya serta didiagnosed oleh doktor sebagai pesakit leukemia sudah cukup mengajar saya betapa mudharatnya memakan hati. Anak saya telah memakan hati ayam dengan begitu banyak sekali semenjak berusia 2 hingga 13 tahun. Subhanallah!

Kepada mereka yang taksub dengan ilmu sains dan perubatan moden, waspadalah, berbagai agenda tersembunyi dimasukkan oleh Yahudi dan Nasrani di dalam ilmu sains dan perubatan moden. Mereka mengajarkan tidak ada ubat bagi menyembuhkan penyakit seperti diabetes, jantung dan bengkak hati sedangkan Allah dengan jelas menyatakan setiap penyakit diturunkan Allah bersama ubat melainkan mati.

Kepada ibu bapa, saya ingin berpesan bahawa kitalah sebenarnya yang banyak meracuni anak-anak dan diri kita sendiri dengan cara memberikan makanan yang sama sekali tidak sepatutnya untuk dimakan oleh anak-anak dan diri kita. Setengah manusia sangat redha dan seronok untuk diracuni dengan menghisap rokok, minum arak dan menghisap dadah.

sumber (http://www.carigold.com/portal/forums/archive/index.php/t-77429.html)

 Ohya, saya sememangnya tidak makan pun pil iron yang selalu Dr beri semasa mengandung. Saya memang ambil zat besi dari sumber yang asli, misalnya dari sayur-sayuran berdaun hijau atau Spirulina. Spirulina memang food or supplement yang paling selamat dan lengkap untuk ibu yang mengandung. Pil Iron seperti Obimin hanya buatkan saya rasa malas, letih,mual dan lesu selain sembelit. Maafkanlah saya Doc. Untuk pengetahuan anda, saiz sel darah merah saya agak kecil sedikit berbanding saiz normal. Dr pernah buat further test (iron test) untuk uji sama ada saya mengidap Thalasemia, tetapi alhamdulillah tidak. Saya tidak berapa ingat tentang iron test tersebut cuma Dr ada bagitau tiada banyak iron berlebihan dalam darah. Banyak iron yang saya maksudkan ialah bila hemoglobin ‘pecah’ dan iron pun banyak dalam darah (iron overload). Ini bermakna dia adalah pengidap Thalasemia kerana hayat sel darah merah yang pendek atau saiz sel yang kecil menyebabkan ia mudah pecah. Iron overload ni berbahaya kerana boleh merosakkan organ-organ seperti hati, jantung dan lain-lain. Itulah sebabnya pesakit Thalasemia atau Anemia tidak boleh sewenang-wenangnya mengambil iron supplement tanpa nasihat Dr. Sebenarnya, folic acid lebih penting untuk pesakit Thalasemia ini.

Alhamdulillah saya dapat melahirkan ketiga-ketiga anak saya secara normal tanpa sebarang komplikasi walau mempunyai saiz hemoglobin yang agak kecil dari normal. Saya masih percaya kerana amalan mengambil natural supplement yang tiada kesan sampingan mampu memberi kesihatan yang sangat baik untuk kita semua. Untuk anak yang ketiga ni juga saya buat stem cell storage dengan CryoCord. Alhamdulillah jumlah kiraan cell yang disimpan memang sangat baik, saya pun tak ingat berapa, nanti saya update balik jumlahnya.

Apabila pregnant, memang kita akan buat blood test, suka atau tidak. Dari situ juga saya tau saya takde antibodi Hepatitis B, means saya terlepas ambil vaksin Hepatitis B since baby lagi, thank you Mak : ). Sebabnya saya baca banyak juga perkara yang tidak elok about vaksin ni.  Ini sebenarnya adalah satu petunjuk selain rahmat bagi saya tentang isu vaksin ni. Alhamdulillah dua kali melahirkan anak perempuan, saya tiada masalah sepanjang kehamilan dan juga ketika melahirkan. Anak-anak saya juga sihat dan tidak kena jaundis. Mengandungkan yang sulung, saya  langsung tak mabuk, yang kedua mabuk masa on the way bercuti di Bukit Fraser, hehe. Syukur kepada Allah atas rahmatnya. Ini juga mengesahkan saiz hemoglobin saya yang agak kecil itu masih menguatkan organ hati saya. Apapun, saya akan terus berdoa agar dijauhkan dari penyakit berbahaya dan memberikan kesihatan kepada seluruh keluarga. Disamping berdoa, saya akan terus amalkan cara hidup yang sihat dan semestinya saya akan amalkan supplement yang baik untuk menjaga kesihatan seluruh keluarga saya.

Sebenarnya semasa zaman remaja, saya banyak masalah kesihatan dan pernah terfikir banyak perkara jika sudah mendirikan rumahtangga nanti. Masalah saya ialah mudah letih, senggugut, migrain dan gastrik. Migrain memang agak teruk sampai masa mula-mula nak pakai tudung dulu Mak saya risau kerana khuatir saya tak tahan panas. Sampai berulangkali dia tanya betul ke nak pakai tudung ni? Penyakit gastrik saya juga agak teruk sehingga kena ambil injection untuk legakan sakit tersebut dan sehingga berak berdarah. Senggugut sampai terpaksa cuti rehat. Dulu saya selalu terfikir saya mungkin akan bermasalah untuk mengandung dan melahirkan anak kelak. Syukurlah ia hanya sejarah untuk saya kerana saya tidak alami lagi masalah-masalah ini. Syukur saya segera cara penawarnya sebelum mendirikan rumahtangga.

Oklah, sehingga berjumpa lagi..salam CERIA!

reference : http://www.daviddarling.info/encyclopedia/T/thalassemia.html#treatment

Makanan yang memudaratkan..penyebab kanser?

Produk Pengguna dan Makanan yang signifikan mendatangkan kanser.

1. Jika anda makan satay………….jangan pula lupa timunnya, sebabnya memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu? (Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula adalah anti-karsinogen,

2. Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C !! Yang mana anda akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

3. Cuba yang ni…..bagi penggemar makanan ni “Bah Kut Teh” (****). Banyak orang Cina suka makan yang ni, lihatlah sebelum terlambat. Cuba tuangkan Coke ( minuman bersoda) atas kepingan daging **** tu dan tunggu sekejap, anda boleh tengok ulat berenyut-renyut keluar dari sana.Fakta diperolehi dari “Health Corporation of Singapore”

4. Barah -akibat penggunaan bahan dalam shampoo. Balik rumah dan pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth Sulfate atau ringkasnya SLS. bahan ini akan menyebabkan barah dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; Vo5, Palmolive, Paul Mitchell, L’Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature Force dan lain-lain lagi. Balik pi lah belek sendiri kandungannya. Shampoo Clairol’s Herbal Essence adalah satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal. Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan dari mereka ialah, ” Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh mengeluarkan busa yang banyak. Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk penghasilan busa.?

5. Kepada penggemar makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi, koay teow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya. Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doktor. Keluarga saya telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu berkenaan salutan wax keatas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah. Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera bolehlah diistilahkan sebagai “makan untuk mendapat barah” Kalau istilah James Bond = Licence to kill!

6. Bawang Goreng segera. Seorang kawan melawat ke sebuah perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa yang?mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang singkat sahaja.

Sekadar berkongsi, yang baik dijadikan tauladan, yang buruk jadi sempadan.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.